INTERNATIONAL DOLPHINDAY 14 OKTOBER 2010
vrijdag 15 oktober 2010

Consulaat Rotterdam in plaats van de gebruikelijke Japanse Ambassade dit keer.
De ligging van het Japanse consulaat is midden in het centrum, daardoor konden wij voorbijgangers informeren.
Dolphinmotion had natuurlijk een 'COVE' pooster bij zich ter promotie en dit keer geen 2 meter maar 40 cm dolfijntjes, die een prima eye catcher waren.


Permalink | Reacties (4) | Reageer

EERSTE DOLFIJNEN IN JAPAN GEDOOD.
dinsdag 28 september 2010

Stilte voor de storm?


Het is even rustig geweest in Japan. Buiten het gevangen nemen van dolfijnen op bestelling voor dolfinaria, zijn de overige dolfijnen vrij gelaten in plaats van geslacht zoals voorgaande jaren. Alle ogen zijn immers gericht op Japan, actievoerders en media houden de boel in de gaten.

Helaas zijn vandaag de eerste dolfijnen geslacht, 9 grienden, die de vissers niet als dolfijnen maar walvissen beschouwen.

Ook is er fantastisch nieuws, actievoerders van 'black fish' hebben de netten van de gevangengehouden dolfijnen geopend en kon een aantal de vrijheid tegemoet zwemmen.


Op Animal Planet kun je het werk van Ric O'Barry volgen in de serie 'blood-dolphins'. De handel in dolfijnen komt boven water, in Japan, maar ook op de Solomone eilanden, waar veel dolfijnen vandaan komen die aan zwemmen met dolfijnen programma's en dolfinaria verkocht worden.

http://animal.discovery.com/tv/blood-dolphins/

Permalink | Reacties (6) | Reageer

VRESELIJKE OMSTANDIGHEDEN IN TURKSE DOLFINARIA AANGEKLAAGD
woensdag 04 augustus 2010

Turkse dierenactivisten roepen op tot een boycot van dolfinaria. Dolfijnen zwemmen er in badjes van 4 bij 4 meter, in water dat maar af en toe ververst wordt.

Ook toeristen klagen over de dieronwaardige leefomstandigheden in Turkse dolfinaria. "Er is geen enkele controle op de dolfinaria. De dieren leven in kleine baden, soms niet groter dan een kinderbad. Ze worden langzaam gek."

Dierenactiviste Ege Sakin, verbonden aan Haytap, de Turkse dierenrechtenorganisatie, is diep verontwaardigd. Dolfijnen zijn in Turkije overgeleverd aan eigenaren van dolfinaria en die zijn alleen op winst uit.

Honger als straf
Officieel beginnen de ondernemers geen dolfinarium, maar een rehabilitatiecentrum voor gehandicapten, vertelt Sakin. "Onder die noemer krijgen ze eenvoudig een vergunning. Vervolgens vragen ze 100 euro voor een half uurtje zwemmen met een dolfijn."

Het grootste deel van de dolfijnen die 'optreden' in Turkse shows is in het wild gevangen. Sommige dolfijnen komen uit Japan. Turkse ondernemers betalen duizenden euro's per stuk voor de dieren. Sakin: "De dieren worden getraind met honger als strafmiddel. Dolfijnen hebben een tere huid, de nagels van de volwassenen en kinderen beschadigen de dieren, waardoor ze allerlei infecties krijgen."

Gaia
Ook toeristen hebben al verschillende malen geklaagd over de erbarmelijke omstandigheden in dolfinaria. Touroperators zoals Thomas Cook en TUI in Groot-BrittanniŽ en Duitsland weigeren inmiddels nog Turkse 'dolfijnexcursies' aan hun gasten te verkopen. Thomas Cook BelgiŽ doet dat nog wel, maar enkel in Marmaris, waar de dolfijnen in bassins op zee worden gehouden.

Michel Vandenbosch van Gaia steunt zijn collega's van Haytap. "Die wilde dolfijnen die in Japan worden aangekocht, zijn de sukkelaars die te zien waren in de met een Oscar bekroonde film 'The Cove' van oud-Flippertrainer Richard O'Barry."

GPD, KMA 04/08/2010

Permalink | Reacties (4) | Reageer

VIERDAAGSEFEESTEN NIJMEGEN
vrijdag 23 juli 2010

Dankzij stichting Whaa kon dolphinmotion tijdens de zomerfeesten van de vierdaagse in Nijmegen op een geweldige locatie met een mobiele informatiestand staan.
De stand gemaakt van pallethout met een onderstel van een bolderkar, was met wat creativiteit omgetoverd tot een echte eyecatcher.
Naast het verstrekken van informatie en de verkoop van t-shirts hebben veel mensen zichzelf geinformeerd door de teksten op de stand te lezen.


Permalink | Reacties (8) | Reageer

"THE COVE" IN JAPAN!
woensdag 07 juli 2010

Eindelijk is het zo ver, "The Cove" gaat uiteindelijk toch draaien in Japan, er zijn zelfs al een aantal bioscopen uitverkocht.

De Amerikaanse documentaire leidde tijdens het Tokyo International Film Festival afgelopen oktober tot veel commotie. De kritiek kwam met name van nationalistische groeperingen uit Japan, en de vissers uit Taiji dreigden met een rechtszaak. De film zou volgens nationalisten anti-Japans zijn. Enkele Japanse journalisten, academici en regisseurs riepen bioscopen op zich niet terug te trekken omdat The Cove juist Ďde zwakke positie van vrijheid van meningsuiting in Japan benadruktí, meldt Reuters. Inmiddels werd bekend dat zeker 22 bioscopen de documentaire zullen vertonen.

In de Japanse bioscoopversie is een bericht toegevoegd waarin wordt gezegd dat de geÔnterviewden noch tegen de dolfijnenjacht protesteren, noch deze praktijken steunen. Bovendien zijn de gezichten van de meeste Japanners in deze versie onherkenbaar gemaakt.Laten we hopen dat met dit goede nieuws het einde van de jacht nabij is.Permalink | Reacties (1) | Reageer

VIS ALLARM!
woensdag 19 mei 2010

VN waarschuwt: 'Nu ingrijpen of geen vis meer in zee'
19 Mei 2010 - Tenzij er onmiddellijk drastisch wordt ingegrepen, zal er over 40 jaar geen eetbare vis meer in de zee zitten. Dat blijkt uit een rapport van de VN dat HLN.BE/Planet Watch kon inzien. Drastisch betekent: 13 miljoen vissersboten wereldwijd uit de vaart nemen, alternatieve jobs zoeken voor 20 miljoen van de 35 miljoen vissers en het onmiddellijk stopzetten van de 27 miljard aan rechtstreekse subsidies die overheden jaarlijks aan de visserij geven.

Het rapport is van de hand van het United Nations Environment Programme (UNEP), een organisatie van de Verenigde Naties die de milieuactiviteiten van de VN coŲrdineert. Het moet overheden onder druk zetten tegen de Rio+20-top in 2012, waar de VN het instorten van de commerciŽle visserij als ťťn van de topprioriteiten op de agenda zet.

Economisch bekeken
De projectie van de totale instorting van de zeevisserij tegen 2050 is niet nieuw. Marinebiologen en andere wetenschappers hebben ze al gedaan, maar dan op basis van de evolutie in biodiversiteit. Dit rapport is het werk van economen. Om het simpel te zeggen: niet meteen mensen die bezorgd zijn om de vissen zelf of de natuur, wel om de economie.

Implicaties enorm
De implicaties van hun analyse van de visvangst is enorm. In de volgende 40 jaar zal de commerciŽle visserij volledig instorten voorspellen ze. Nu al is 30 procent van de eetbare vissoorten opgevist, en ze voorzien een afname van de vangst met 10 procent per jaar.

Subsidies
Volgens het rapport overleeft meer dan 35 procent van de huidige visserij-industrie in de wereld alleen door subsidies van overheden. Subsidies die volgens de analisten er alleen maar voor zorgen dat de overbevissing toeneemt en de sector in een uitzichtloze spiraal hebben doen belanden. Slechts 8 miljard van de 27 miljard die overheden nu jaarlijks vissers toestoppen zijn enigszins economisch zinvol rekende UNEP uit. Die 8 miljard hoeft niet per se geschrapt te worden, maar moet beter gebruikt worden om duurzame visserij te installeren.

13 miljoen boten te veel
Bovendien moeten 13 miljoen van de 20 miljoen vissersboten uit de vaart genomen worden, te beginnen met de grootste schepen. Elke vorm van overheidstussenkomst om vissers tegemoet te komen om schommelingen in brandstofprijzen te helpen verteren (niet eens meegeteld in het pakket van rechtsreekse subsdies ten bedrage van 27 miljard) moet onmiddellijk verboden worden. En overheden moeten dringend alternatieve werkgelegenheid gaan zoeken voor 20 miljoen vissers wereldwijd.

Parken
Er moeten ook snel grote marineparken worden geÔnstalleerd: no-fishing zones in onze oceanen waarop streng wordt toegezien. Onderzoek heeft aangetoond dat het marineleven in zo'n zones zich vaak spectaculair herstelt, tenminste als er een zero-tolerantie wordt toegepast. Alweer is dat economisch onderbouwd: als vissen volwassen kunnen worden, zijn ze productiever. Een jonge vis die kan natuurlijk kan groeien tot zelfs al maar het dubbele van zijn gewicht legt maar lieft 100 keer meer eitjes.

8 procent wereldbevolking
De economische implicaties zullen enorm zijn als we daar niet in slagen volgens het rapport. Niet alleen voor de 120 miljoen mensen wereldwijd die direct leven van de visvangst, maar voor 500 miljoen mensen, want 8 procent van de wereldbevolking is momenteel economisch afhankelijk (distributie, verwerking etc.) van de sector. Los van het zuiver economische plaatje is er een kwestie van proteÔne: de zeevisserij levert de belangrijkste voedingsbron voor 1 miljard mensen, van wie het merendeel bij de armsten behoort.

Paradox
Het rapport waarschuwt dat de enige redding ligt in kleinschaligheid en "het artisanale". Het spreek van een dodelijk paradox: door het creŽren van bijzonder efficiŽnte, hoogtechnologische visserijvloten is er zo'n overbevissing dat die vloot inefficiŽnt is geworden.

Spelen met levens
"Het is tijd om in te zien dat dit probleem het pure ecologische en emotionele overstijgt", zegt Achim Steiner, vice-secretaris-generaal van de VN en directeur van UNEP. "De huidige gang van zaken in de visserij is schoolvoorbeeld van compleet mismanagement, en dat zal leiden tot een drama van monumentale proporties. Deze sector is zichzelf in recordtempo om zeep aan het helpen en verwoest daarbij een natuurlijk kapitaal dat van vitaal belang is voor het voortbestaan van onze soort. Overheden moeten beseffen dat ze met hun huidig beleid met het leven van een miljard mensen spelen." (mvl)

Bron: Het Laatste Nieuws

Ga naar de website www.seathetruth.nl waar u meer kunt lezen over de film "Sea the Truth" die 19 mei j.l. in premiere is gegaan.

The Sea First Foundation geeft informatie over het wel en wee van de oceanen, zowel voor volwassenen als kinderen.
www.seafirstfoundation.org

Permalink | Reacties (3) | Reageer

BLOEDBAD JAPANSE AMBASSADE
woensdag 02 december 2009

The Cove

Vandaag had Dolphinmotion een ludieke actie bij de Japanse ambassade in Den Haag.
In de vijver die grenst aan de achterzijde van de ambassade gingen 90 bebloede dolfijnen van twee meter twintig te water om aandacht te vragen voor de jaarlijkse slachting.

Klik hier voor radio interview.

Waarom juist vandaag?
Omdat vanaf morgen de veel besproken documentaire 'The Cove' gaat draaien.
Deze week draait 'The Cove' in Amsterdam, Den Bosch, Hilversum, Maasticht, Nijmegen, Rotterdam en Utrecht. Bioscoopagenda!


Deze film mag je niet missen!


Permalink | Reacties (551) | Reageer

DIERENDAG
zondag 04 oktober 2009

Dierendag en nieuws

Natuurlijk ook aandacht voor dolfijnen op werelddierendag.
Ter plekke zijn er een aantal mooie tekeningen gemaakt door kinderen met de vraag aan Japan te stoppen met het doden van dolfijnen.

Van alle bezoekers aan de kraam waren er maar twee mensen op de hoogte van het dolfijnenleed. In december zal hier verandering in komen, dan gaat de film 'the cove' draaien in Nederland. Het is een spaakmakende film die vele awards en nominaties heeft gekregen.

De film zal in november in premiere gaan op de IDFA (International Documentary Film Festival Amsterdam), later meer hierover.

Onder de kop 'video' kunt u vast een voorproefje zien.

Permalink | Reacties (7) | Reageer

HET TIJ KEERT VOOR DOLFINARIA!
zondag 21 juni 2009

Calgary Harold, Vancouver SunJune 13, 2009
Laat het tij keren!
Re: Turning the tide at the Vancouver Aquarium, by Shelley Fralic, front page, June 9

Shelley Fralic gives the Vancouver Aquarium credit for initiatives that organizations have undertaken for years without captive wildlife. Beach cleanups, establishment of marine protected areas, promoting sustainable foods and more has been done by many, many NGOs, businesses and government agencies.

The aquarium's slick public relations and marketing led it to press the green buttons to survive.

Its imprisonment of orcas hasn't taught people to respect marine mammals and to protect oceans. Rather, we can thank the organizations that oppose captivity for educating the public about the plight of animals in the aquarium and in the wild. In addition, nature films gave people true insight into complex ecosystems.

What has the aquarium taught its customers? Judging by the oohing and aahing at the beluga birth, obviously not respect. Just dominance over other species for selfish amusement. Aquariums and zoo menager-ies are part of a species-ist past. The turning tide must be to protect wildlife in its natural habitats.

Peter Hamilton

Permalink | Reacties (6) | Reageer

WORLD OCEAN DAY
maandag 08 juni 2009

Ook krill gaat overbevissing tegemoet!
Dat het slecht gaat met de oceanen is niet nieuw, in 1970 werd daar al over geschreven. Nu bijna 40 jaar later gaan de alarmbellen pas goed rinkelen.
De oceaan is bijna leeg! Een kort verslag van een aantal gastsprekers deze dag aan de Erasmus Universiteit in Rotterdam;

Volgens Fabien Cousteau is de Orca in de oceaan als een parkiet in een kolenmijn en moeten wij ons grote zorgen maken.

Dos Winkel maakt enorme indruk met zijn boek "Wat is er mis met vis" waarin ook deskundigen aan het woord komen. Ieder jaar wordt er 150.000.000.000 kg (150 miljard) vis uit de oceanen gehaald. Gemiddeld is 75% van de populaties dan ook ernstig overbevist.

Prof. Dr. Micheal Braungart (cradle-to-cradle), die ons waarschuwt dat wij niet zien wat er allemaal op en in zee gebeurd en geloosd wordt. Zoals de plastic drab ter groote van Frankrijk en Spanje samen, die groter en groter wordt. Dat wij ons moeten realiseren dat 'ver van ons bed' straks wel heel dichtbij komt.

David Doubilet, onderwaterfotograaf van National Geographic, die de vissen tegenwoordig op zijn vingers kan tellen. Met het fotograveren van de onderwaterwereld wil hij de schoonheid en het belang van een gezonde oceaan laten zien.

Paul Watson van Sea Shepherd die hardop zegt dat een ieder met een beetje verantwoordelijkheidsgevoel geen vis meer kan eten. Dat varkens en kippen meer vis (-meel) eten dan welk oceaandier dan ook. Dat wij ons moeten realiseren dat als de oceanen sterven wij ook sterven. De overheid doet niets en gaat door met de gesubsidieerde visvangst i.p.v. de oceanen beschermen.

Waarom ik dit allemaal vertel? Simpel, dolfijnen eten vis, het gaat niet goed met de dolfijn, als er dan ook nog eens een voedselprobleem bij gaat komen...

Permalink | Reacties (2) | Reageer

1 | 2 | 3 | 4
T-shirts
De T-shirts zijn binnen! U kunt deze hier bestellen.
Hosting & programmering:
Vormgeving in samenwerking met moonsenses.
Stichting Dolphinmotion - Triodos bankrekeningnr. 784759316